Kjøp av valp

Ved kjøp av hund er de 2 viktigste avgjørelsene du tar valg av rase og valg av oppdretter.

Valg av rase:

Kjøp for all del ikke en hund bare fordi du syns den er søt, dette kan føre til store problemer både for deg og valpen. Kjøp ikke en jakthund om den ikke skal brukes til jakt, eller en trekkhund om den ikke skal trekke. Alle hunderaser er avlet til ett formål jakt, gjeting, trekk og selskap er noen eksempler og det finnes mange flere. Sørg for at du velger en rase hvor du kan tilfredsstille hundens behov. En hund som ikke får tilfredstilt sitt behov er ingen lykkelig hund, og en ulykkelig hund gir ingen glede til sin eier heller frustrasjon!

Om Tysk Spitz Kleinspitz, Mittelspitz & Grosspitz

Dette er en selskapshund, dens oppgave er å passe gården og å "varsle" når noe skjer. En flott rase som trives best sammen med sin familie. Den jakter ikke og har ikke store behov i form av mosjon. Rasen er fornøyd med småturer den ene dagen og langturer på fjellet den neste, så lenge den får være med er den fornøyd. Kleinspitz & Mittelspitz regnes for å være en veldig frisk rase. Det finnes noen få tilfeller med Patella Luksasjon i landet. Ellers er RD en bekymring i England og noen PRA tilfeller er funnet i bla Finland, men til dags dato finnes det ingen hunder med kjent RD eller PRA i Norge. Rasen har ett supert temperament, og passer de aller fleste. Det er viktig og huske at små hunder, trenger like mye oppdragelse som store hunder for å bli stabile og lykkelige. Den er lett å oppdra, intelligent og livlig. Har du ønske om en morrsom hund på agility banen passer de bra til det. Alt i alt en flott selskapshund som er utrolig hengiven overfor sin eier, sosial og glad. Uten tvil en stor hund i liten kropp!

Valg av oppdretter

Dette er ikke alltid like lett! Det finnes en rekke oppdrettere, både seriøse og useriøse, Selvfølgelig finnes det også mange forskjellige definisjoner på hva som er en virkelig bra oppdretter. For meg er en topp oppdretter en person som alltid setter hundene først, hvor helse og mentalitet kommer før alt annet. Kunnskap om rasen, om etologi (adferd), genetikk og Obstetrikk (tisper, valper, drektighet, fødsel etter fødsel) er veldig viktig. Oppfølging er viktig for en seriøs oppdretter, både for veiledning av valpekjøper og for kartlegging av eget oppdrett. Still spørsmål ang helse og temperament på foreldrene og alle hel og halvsøsken og vær kritisk. Snakk gjerne med flere oppdrettere og be om referanse til flere valpekjøpere på den måten får dere ett bedre bilde av hver enkel oppdretter.

Kjøp av valp hos oss

Kunnskap

Vi jobber aktivt med å tilegne oss mest mulig kunnskap om alt som har betydning i vårt oppdrett. Vår rase, Genetikk, etologi (adferd), Kynologi (læren om hunden), Obstetrikk (tisper, valper, drektighet, fødsel etter fødsel) Vi jobber også aktivt med å få ut Kunnskap vi sitter inne med sånn at alle som ønsker det kan lære. Vårt ønske er en gruppe oppdrettere som alle sitter inne med den samme kunnskapen, hvor alle har samme mål og jobber mot en enda bedre og frisker rase i fremtiden.

Helse

- Vi avler ikke på hunder som pga arvelig sykdom har plager
- Alle våre avlshunder har kjent Patella Luksasjon status
- Alle oppdrettede valper fra vår kennel har kjent PL status når de er 1 og 2 år gamle
- Alle våre avlshunder øyenlyses årlig så lenge de brukes i avl (også den gamle hunden)
- Skulle vi være uheldige å oppdrette en valp med en alvorlig sykdom med enkel recessiv arvegang vil mor og far bli tatt ut av avl øyeblikkelig.
- Skulle vi være uheldige at en av våre avlshunder i to forskjellige kombinasjoner gir avkom med samme alvorlige sykdom med polygen arvegang vil denne avlshunden bli tatt ut av avl øyeblikkelig.

Gemytt

- Vi avler ikke på hunder med dårlig genetisk temperament

Valpene

- Alle valpene vokser opp inne i stuen sammen med oss. De jobbes mye med og er godt håndterte og sosialisert når de forlater oss.
- Fra 4-5 ukers alder er alle mulige valpekjøpere velkommen på besøk så ofte de måtte ønske
- Valpene fores på det beste kvalitetsfor Norwegian Polar og Vom & Hundemat
- Alle valpene får ormekur når de er 2, 4, 6 og 8uker
- Valpeprisen ligger for øyeblikket på 14.000kr Grosspitz, 15.000kr Mittelspitz og 16.000kr Kleinspitz
- Normalt er valpene leveringsklare når de er mellom 8 & 9uker

Valpene leveres med

- Kontrakt
- vaksinasjonsbok
- Helseattest
- Microchip
- Patella Luksasjon attest til bruk ved 1 og 2 års kontroll
- forhåndsregistrert i nkk
- mat for den første uken
- ett par leker og teppe med "god lukt"
- masse gode råd

Oppfølging

Vi er tilgjengelig 24 timer i døgnet for hjelp og veiledning til alle valpekjøpere.

Krav til deg som valpekjøper

Før kjøp:

- Vi selger ikke valper over nett eller telefon men ønsker å møte og prate med deg/dere personlig (unntak kan gjøres men forbeholder oss da retten til å beholde valpen om vi ikke er 100 % komfortabel)
- Vi har venteliste på kulla men vi er veldig opptatt av at rett valp skal til rett eier derfor vil ikke alltid første man til mølla prinsippet gjelde.
- Ved første kontakt ønsker vi å få informasjon om deg/familien, fortell gjerne om deres ønsker for valpen og hva den skal brukes til (tispe, hannhund, farge, familiehund, utstilling osv) Og vi ønsker også å vite hva du/dere har å tilby valpen.

Etter Kjøp:

- Vi ønsker Jevnlig kontakt med deg/dere for informasjon om valpen og bilder
- Du forplikter deg til å sette deg inn i rasen og det å ha hund å tilegne deg kunnskap sånn at valpen får ett trykt og godt liv.
- Valpekurs eller noe tilsvarende er ett krav for å kjøpe valp hos oss
- Du/Dere forplikter deg/dere til å forsikre valpen ved kjøp fra oss
- Om du/dere av en eller annen grunn ikke kan ha hunden lenger skal oppdretter få mulighet å kjøpe tilbake hunden førstt, og ikke videre selges uten i forståelse med oss.
- Dersom hunden skal avlives er du forpliktet til å kontakte oss før dette blir gjort.
- Valpen skal sjekkes for Patella Luksasjon ved 1 og 2 års kontroll, kopi av attesten skal sendes til oss.
- Valpen bør også øyenlyses ved 1år 4år og 7års kontroll. Dette gjøres for å forebygge spredning av bla. PRA på rasen, sånn at neste gang du kjøper hund skal ha like/bedre mulighet å få en frisk hund.)

PS:
- Det finnes ingen unnskyldning for oppdrettere og ikke PL sjekke avlsdyrene, heller ikke for å la være å øyenlyse avlsdyra for RD og PRA (attesten skal ikke være mer enn 1 år gammel)